RADNI ODMOR, DA ILI NE?
Šta je potrebno da se desi da svoj odmor provedeš radno? “To je prosto nemoguće da se desi!”, rekli bi mnogi. A mi kažemo da je i više nego moguće.
Marko Marić, jedan od naših suši-majstora upravo se odlučio za takvu vrstu odmora. Razloga je mnogo. Pa da počnemo.
Prvi razlog:
Brazil!
Zemlja fudbala i karnevala. Zemlja prelepe prirode i neverovatno pozitivnih ljudi. Zemlja u kojoj ti ni rad ne pada teško, pogotovo ako si kao Marko, pored plaže. Dan počinje uz zvuk talasa, sveža riba na tvom je stolu svaki dan. Jedan fun fact kako bi se mogao steći doživljaj prostranstva: Brazil izlazi na Atlantski okean i njegova dužina obale je neverovatnih 7.491 km. Da li možeš da poželiš nešto više?

Drugi razlog (ujedno i jedna od najvećih sličnosti Srba i Brazilaca):
Ljubav prema hrani!
Kao i ljudi sa naših prostora, Brazilci prosto obožavaju hranu i zaista uživaju u njoj.
Zanimljiv detalj jeste to da je Marko iz Srbije poneo sarmu, pa je već prvog dana došlo do razmene tradicionalnih jela. Oni su bili oduševljeni sarmom, a Marko jelom koje u Brazilu nazivaju feijoada.
Feijoada se sastoji od kuvanog crnog pasulja sa svežim, kao i suvim mesom i kobasicama, posluženim sa pirinčem, pomorandžom, tradicionalnim farofuom i pohovanom bananom.
A ispod saznajte i zašto se voda u kojoj je kuvan pasulj ne baca.


Dobro ste pročitali, voda u kojoj je kuvan pasulj deo je aperitiva koji se pije pre obroka, upravo iz tog razloga se ne baca. Na slici se taj napitak nalazi u čaši levo, dok je u desnoj čaši Cachaça, odnosno rakija od šećerne trske.
Cachaça se koristi za dobijanje najpoznatijeg pića u Brazilu- Caipirinha.
Treći razlog:
Ljudi!
Zamislite čoveka koji je vedar, čoveka koji uživa u svakom trenutku i srećan je ponekad samo zbog činjenice da je dan lep i da će biti proveden na plaži uz zvuke okeana, vetar koji donosi mirise iz okolnih restorana i prijatelje koji se glasno smeju i pevaju sa njim. E to su ljudi u Brazilu. To je atmosfera koju želiš da doživiš i poneseš nazad sa sobom.


Četvrti razlog (strast svakog kuvara):
porodica i kulinarstvo!
Najbitniji razlog ostavili smo za kraj. Marko je u Brazil otišao kako bi svojim kumovima, inače ljudima poreklom iz Srbije, pomogao u otvaranju Maka gastro bara. Maka gastro bar je restoran koji je spoj srpske i brazilske kuhinje. Preneće svoja, ali steći i nova iskustva. Zato ovaj radni odmor predstavlja pravo zadovoljstvo i nikako pogrešan izbor.



Mnogo novih sjajnih ukusa otkrićete na putevima, upoznaćete neverovatne ljude i njihove životne priče, a možda i sebe. Zato se ne plašite putovanja i gledajte na svako kao na investiciju u sebe, svoj posao, budućnost. Do tada birajte da vas sjajni ukusi i ljubav vode kroz najudaljenije kulture i tradicije.